Eigen frustraties eerst

Hoe krijg je de werkvloer enthousiast om continu te verbeteren? Een vraag waar menig plantmanager, afdelingshoofd en directeur zijn of haar hoofd over breekt. Waarom is dit zo moeilijk? Wij blijven deze vraag stellen en verzamelen de antwoorden die we krijgen.

Sterker nog, wij hebben een turflijst* bijgehouden en hieronder staat de top drie van meest gehoorde antwoorden op deze vraag.

  1. “We brengen het als een bottom-up aanpak, maar het wordt door medewerkers top-down ervaren” => meest gehoord!
  2. “Onze mensen zijn teleurgesteld door projecten in het verleden. Niet gelukt of niet afgemaakt” (vaak iets met LEAN).
  3. “Het betrekken van medewerkers op de werkvloer lukt maar beperkt (met veel inspanning) en het ontbreekt aan eigenaarschap.”

Managend Nederland verwacht dus kennelijk dat enthousiaste, zelfsturende medewerkers naast hun dagelijkse werk problemen oplossen die bijdragen aan operationele doelstellingen. Klinkt goed! Maar nee, kennelijk te mooi om waar te zijn, het werkt niet, het lukt niet.

Het lukt niet omdat deze stap te groot is. Het directe verlangen voor een extra bijdrage aan resultaat is te groot, daar gaat ‘de vloer’ zich niet uit eigen initiatief aan wagen. Dat is tenslotte top-down sturing in meest pure vorm!

Hoe lukt het dan wel: laat teamleiders en medewerkers eerst hun eigen frustraties oplossen. Niet te vrijblijvend uiteraard: methode en structuur worden voor ze georganiseerd, maar de inhoud niet.

En wat blijkt: de (kleine) knelpunten die zelf gevonden en zelf opgelost worden blijken bij elkaar genomen serieuze impact te hebben op dagelijkse operationele prestaties. Het is heel logisch; verspillingen leiden tot frustraties. En door verspilling te elimineren haal je betere resultaten. Niet alle opgeloste knelpunten hebben direct impact op financieel resultaat natuurlijk. Maar ze dragen wel allemaal bij aan eigenaarschap, werkplezier en trots.

Hee… daarmee raken we de gehele top 3 redenen waarom het maar niet lukt!

* Nog even over de turflijst: een zeer onderschat middel om data te verzamelen op de werkvloer. In productie, zorg, engineering, administratie, bouw etc. Aanrader!

Geef een reactie