Six Sigma versus Boerenverstand

Wat wordt er toch veel over verbeteren gepraat. Ok, eerlijk… wij doen er ook aan mee. Maar mensen, laten we het praktisch en toepasbaar houden! Wij zien dat hele managementlagen door een Six Sigma Green Belt opleiding gejaagd worden waarvan velen helemaal niets met statistiek hebben. Zij zullen dus nooit in hun eigen praktijk een Gauge RR studie doen om hun meetsysteem te valideren op herhaalbaarheid en reproduceerbaarheid.

Begrijp ons niet verkeerd, meten is essentieel voor verbeteren. En je moet goed nadenken over hoe vaak je meet, wat je meet en wanneer je meet zodat je meting de werkelijkheid benaderd. Hier heb je echter geen statistiek voor nodig, hier heb je boerenverstand voor nodig!

Voor echt complexe problemen is meer analyse en rekenkracht nodig, uitgevoerd door een specialist die deze kennis elke dag toepast. Iemand die deze werkzaamheden niet hoeft te combineren met verantwoordelijkheden voor processen, planningen en mensen.

Maar we hadden het dus over boerenverstand. De 80/20 regel, kennen we hem nog? Een makkelijk voorbeeld: 20% van de kinderen veroorzaakt 80% van het lawaai in de klas. Zo is het ook in veel bedrijven: 20% van de knelpunten eist 80% van de aandacht op.  Want dit zijn nu juist die complexe problemen waar veel voor georganiseerd moet worden.

Laten we eerst organiseren dat de 80% niet-complexe knelpunten opgelost wordt, wat in management-termen ook wel het ‘laaghangend fruit’ genoemd wordt. En dan niet door consultants of zelfbenoemde ‘rendementsverbeteraars’ maar door de medewerkers zelf. En dan óók nog op continue basis, want nieuwe knelpunten blijven zich echt continu aandienen in een veranderende omgeving.

Wat hiervoor nodig is? Maak verbeteren een kerntaak van leidinggevenden en faciliteer in:

  • methode => uniform en praktisch toepasbaar
  • structuur => duidelijkheid over de verwachtingen
  • ondersteuning => hulp, aandacht en waardering
  • tijd => onderdeel van het vaste takenpakket

Maar val ze niet lastig met onnodige statistische complexiteit, dit is een regelrechte verspilling en dit willen we nu juist elimineren.

Geef een reactie