500.000 helden van de werkvloer

Het gaat goed met Nederland. We zagen laatst een lijstje langskomen:

  • Verwachte economische groei in 2017: 2,4 %
  • Werkloosheid: 5,6% en dalend
  • Plaats 8 in Global Competitiveness Index (144 landen)
  • Plaats 5 in Global Innovation Index (143 landen)
  • Plaats 20 in Grootste Economieën ter wereld

Het gaat dus lekker met de bedrijven in Nederland. Dus er zal wel weinig te verbeteren zijn, toch? FOUT. Het ‘laaghangend fruit’ zal inmiddels wel geplukt zijn, toch? FOUT. Het kan nog stukken beter.

In 2016 hebben wij het genoegen gehad 81 teamleiders en managers te laten participeren in ons programma ‘Zelfverbeteren’. In 10 maanden tijd helpen wij onze deelnemers om drie operationele knelpunten in hun eigen werkomgeving op te lossen. Volgens een bewezen, eenvoudig toepasbare methode. Echte verbeteringen, met echte resultaten.

Zij hebben zelfstandig 1,4 miljoen euro aan verspilling geëlimineerd. Maar dat niet alleen: zij hebben ook hun collega’s betrokken en zo bijgedragen aan een cultuur van continu verbeteren.

Hoeveel teamleiders zijn er in Nederland? Reken even mee: in het laatste kwartaal van 2016 waren er bijna 8,4 miljoen werkenden in Nederland. Hiervan zijn er één miljoen ZZP-er, dus die tellen nu even niet mee. Stel dat er nog twee miljoen in hoger management en specialistische functies zitten. Dan houden we dus een flinke operationele workforce over van ruim vijf miljoen mensen. Met een gemiddelde span of control van 10 kunnen we dus aannemen dat er zo’n 500.000 teamleiders zijn in Nederland.

Wij nemen onze hoed af voor onze deelnemers in 2016. En we kunnen niet wachten om een flink deel van de overige 499.919 teamleiders te verwelkomen om samen te werken aan bedrijfsresultaat, werksfeer en… mooie lijstjes voor Nederland!

Geef een reactie